שימו לב, המקום סגור לשיפוצים!
מאז התקופה הרומית היה שער שכם החשוב שבשערי ירושלים.
השער העות'מאני מפאר את החומה להפליא גם בימינו ובמפלס שמתחתיו נחשפו שרידים מרשימים של מכלול השער הרומי וכיכר שניצבה לפניו.
השער הרומי, שהוקם בימי הקיסר אדריאנוס (133, תקופת מרד בר כוכבא) היה בנוי משלושה פתחים: הפתח המזרחי (השמאלי) שרד כמעט בשלמותו, ואפשר לעבור דרכו אל הכיכר המרוצפת באבנים המקוריות, עליה ניצב בעבר עמוד בגובה 22 מטרים, ממנו מדדו את המרחק לערים אחרות בארץ ישראל (קילומטר 0).
עמוד זה הוא מקור השם הנוסף לשער בערבית 'באב אל עמוד', שער העמוד. העמוד נראה בבירור במפת מידבא הביזנטית. מהכיכר יצאו שני הרחובות העיקריים לתוך העיר: הקארדו המערבי והקארדו המזרחי.
לא ברור אם העיר הוקמה לפני מרד בר-כוכבא (132) או כתגובה לו (אחרי 135).
מעל השער המזרחי נחשפו שרידי כתובת רומית מהמאה ה-2 לספירה.
הפתח המערבי עדיין טמון מתחת לפני השטח.
לשער גם משמעויות דתיות: תחום העיר היה מקודש. תארי העיר הרומית המופיעים גם על מטבעות הגדירו אותה כ"עיר אוטונומית, עיר קדושה ועיר מקלט". רוחבו של השער היה מעל 40 מ', גובהו כ 20 מ' והוא היה מעוטר להפליא.
משני צדי השער ניצבים מגדלי שמירה ענקיים, הבנויים מאבנים עצומות בגודלן, שנלקחו ממבנים קדומים יותר שהוקמו בירושלים בימי הבית השני. המגדל המזרחי שרד למלוא גובהו (כ-12 מ'), ואפשר לעלות בגרם המדרגות המקורי שנמצא בו היישר אל טיילת החומות הצפונית – חוויה מיוחדת במינה.
על רצפת הכיכר נמצא תחריט של לוח משחק. יש לשער שהחיילים הרומים שעמדו בשער שעות ארוכות הכינו לעצמם את הלוח. מבקרים המכירים את חוקי המשחק מוזמנים לחלוק אותם עמנו.
אליה קפיטולינה הוקמה על צומת המחברת ברשת דרכים רומית משוכללת את העיר עם יעדים חשובים בארבע רוחות השמים. השערים ניצבו בתקופה זו כאלמנטים אדריכליים מונומנטאליים וחופשיים ללא חומה בגבול העיר וציינו את נקודת ההתחלה והסיום של דרכיה העיקריות ותחנות גביית מיסים.
שער אדריאנוס, השער הצפוני של העיר הרומית, היה אחד מארבעת שעריה המרכזיים ועל כן מתארו, תכניתו האדריכלית ועיטוריו האדריכליים היו מפוארים ביותר.
מאחר והוא מתועד במפת מידבא ברור כי ניצב במקום שער גם בתקופה הביזנטית.
גם בתקופה הצלבנית ניצב שער באותו מקום, מבוצר היטב בשער קדמי.
הכיכר הרומית הינה מהשרידים המרשימים והשלמים ביותר שנותרו מרומא האימפריאלית בארץ.
חלקים ראשונים מן השער נחשפו בשנות ה-30 ועיקרו בשנות ה-60 של המאה ה-20 על ידי חוקרי ירושלים הנסי והמילטון ובשנים 1984-1979 המשיך מ. מגן בחשיפת שרידי השער.
בחודשי החורף האתר פתוח 9:00-16:00 פרט ליום שישי -שהמקום סגור.
ניתן לערוך במקום אירועים.