העופל מתייחס לגבעה ארוכה וצרה, מעבר לקצה הדרומי של הר הבית. האזור כולו נמוך מהר הבית ויש להעפיל משם אליו. העופל תחום ממערב על ידי עמק הגיא המרכזי, מדרום על ידי גיא בן הינום, ועל ידי נחל קדרון במזרח.
גבעת עיר דוד, המהווה את הגרעין הקדום של ירושלים, שוכנת בדרום העופל. הדעה מהקובלת במחקר היא שהעיר התרחבה לכלול את העופל בימי שלמה המלך, שבנה את בית המקדש על הר הבית. בימי שיבת ציון, נתינים התיישבו באזור העופל, כדי להיות קרובים לבית המקדש.
קרן העופל היא הכינוי לפינה הדרום מזרחית של חומת הר הבית באזור זה מתנשאת החומה ההרודיאנית לשיא גובהה, 20 מטר, בה בעת חודרת כ-20 מ' לעומק האדמה. החומה נושאת ומתחברת לחומה החשמונאית הקדומה ממנה. קרן העופל מוזכרת בתוספתא בנוגע לשאלה מתי צריך להפסיק להתפלל עבור ירידת גשמים: "צאו וראו, אם עומד אדם בקרן אפל ומשקשק את רגלו בנחל קדרון, אנו מתפללים שלא ירדו גשמים".
בעופל נערכו חפירות ארכיאולוגיות נרחבות: בנימין מזר ומאיר בן דב חשפו את מדרגות חולדה המובילות לשער הכפול וסדרה של מבנים מהתקופה האומאית כמו"כ נמצאה מערכת של ביצורים מימי הבית הראשון, שככל הנראה נבנו על ידי שלמה המלך.
האתר מופעל כיום בשיתוף פעולה עם החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי המפעילה את מרכז דוידסון הסמוך.
מתחם המקוואות מתקופת בית שני, למרגלות הכותל הדרומי, ומדרגות חולדה דרכן העפילו עולי הרגל אל הר-הבית.
ניתן לקיים במקום אירועים.
הכניסה בתשלום דרך מרכז דוידסון בקופות.